Retete de Craciun
 
  Termeni si Conditii
 
  Retete de Slabit
 
  Retete Culinare
 
  Retete de post
 
  Retete Aperitive
 
  Supe si Ciorbe
 
  Mancare Gatita
 
  Retete Garnituri
 
  Fripturi si Gratar
 
  Retete din Peste
 
  Retete de Salate
 
  Retete de Paine
 
  Desert si Prajituri
 
  Retete Bauturi
 
  Retete pentru copii  
 
  Retete vegetariene
 
  Retete dietetice
 
  Preparate din carne
 
  Retete romanesti
 
  Retete internationale
 
  Pizza si Paste
 
  Retete Bufet Suedez
 
Retete pentru incepatori
 
Ghidul Legumelor
 
  Meniuri de Sarbatori
 
  Meniu de Florii
 
  Retete de Pasti
 
  Retete de Craciun
 
  Meniu de Revelion
 
  Retete de Halloween
 
 
 
Turte de Craciun | Scutecele Domnului > 07 iulie 2012

Reteta tiparibila de Scutecele Domnului | Turte de Craciun

Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: 500 g faina, sare, apa, zahar sau miere de albine, 400 g grau, 200 g miez de nuca.
Ustensile de Bucatarie: sucitor de aluat, rasnita
Electrocasnice: plita sau tabla de aragaz ori o tigaie de teflon.
Preparare:
Turtele subtiri, numite popular Scutecele Domnului se mananca sau se impart in Ajunul Craciunului, dar se pot prepara cu o zi sau doua inainte, pentru a avea timp sa se usuce. Din faina, apa si sare se prepara un aluat potrivit de moale, din care rupem bucati potrivite pe care le intindem bine cu sucitorul pana cand obtinem o foaie rotunda de aluat subtire.

Aceste foi de aluat se coc pe plita sau intr-o tigaie de teflon pe aragaz. Se lasa sa se usuce pana a doua zi.

In Ajunul Craciunului, dimineata, insiropam turtele cu apa indulcita cu zahar sau cu miere, dupa gust. Le lasam sa se patrunda bine, ca sa se inmoaie.

Curatam miezul de nuca si avem doua variante de a-l marunti. Prima este prin presarea miejilor intre doua foi de hartie, cu sucitorul de aluat.

A doua metoda este cu rasnita de cafea.

Rezultatul este un catron plin cu miez de nuca maruntit, numai bun de presarat pe turtele de Craciun.

Asa cum spuneam, umplem turtele insiropate cu miez de nuca si le impaturim pe farfurie. In unele zone, se face o prajitura din straturi de turte umplute cu miez de nuca si grau fiert.

Noi vom fierbe graul separat, intr-un ceaun, apoi il indulcim cu zahar dupa gust.

Asezam turtele umplute cu miez de nuca pe o farfurie, alaturi de graul fiert. Le mancam in Ajun, in asteptarea lui Mos Craciun.

Idei de imbunatatire a acestei retete:

Daca doriti puteti pune peste turta ciocolata, cacao, vanilie, miere.

Foile se inmoaie in apa calduta si peste foaie se presare un amestec de zahar, coaja de lamaie si nuca. In apa nu se pune zahar, ci doar esenta de rom daca se doreste. FELICIA





Retete Culinare cu Poze    Retete de Craciun