Reteta ilustrata de Piftie Traditionala de Porc

Timp de preparare: pregatire: 30 minute, fiert carnea: 3 ore, inchegare: 12 ore.
Ingrediente: picioarele si toate partile gelatinoase de la porc, 1/2 kg de carne macra de porc, vita sau pasare, 2 capatani de usturoi, 2 lingurite de sare, apa.
Ustensile de Bucatarie: strecuratoare, spumiera
Electrocasnice: aragaz, frigider
Preparare:
1. Puneti la fiert bucatile gelatinoase de porc, impreuna cu 1 lingurita de sare. Este foarte important ca acestea sa fiarba foarte bine, altfel piftia nu se va inchega.
2. Peste o ora si jumatate adaugati si restul de carne, care fierbe mai repede si le mai lasati pe foc inca o ora si jumatate sau pana cand vedeti ca toata carnea se desprinde cu usurinta de pe oase, iar cantitatea de apa s-a injumatatit.
3. Dupa ce afiert, lasati sa se raceasca si dezosati carnea. Puteti sa dati deoparte si bucatile de grasime sau cartilagii, daca nu va plac, sau daca doriti o reteta mai dietetica.
4. Curatati si pisati usturoiul si il adaugati in zeama de la carne, pe care o si potriviti de sare, dupa gust.
5. Lasati zeama sa se raceasca, vanturand-o din cand in cand, dupa care o strecurati in farfuriile in care doriti sa inchegati piftia.Usturoiul se strecoara, deoarece daca ramane in piftie, ii va schimba culoarea si gustul.
6. Peste zeama adaugati carnea desfacuta bucati si lasati piftia la inchegat in frigider sau intr-un loc cat mai racoros, fara insa a ingheta.
7. Peste 12 ore este inchegata, fara a folosi supliment de gelatina sau alte adaosuri artificiale. Sfatul bucatarului: lasati carnea sa fiarba suficient pentru ca gelatina naturala sa ajute la inchegare.
8. In unele zone ale tarii se serveste ca aperitiv, iar in altele ca felul principal, cu paine sau mamaliga. Pofta Mare!

 

Retete Culinare cu Poze    Retete de Craciun