Retete culinare
 
  Termeni si Conditii
 
  Retete de Slabit
 
  Retete Culinare
 
  Retete de post
 
  Retete Aperitive
 
  Supe si Ciorbe
 
  Mancare Gatita
 
  Retete Garnituri
 
  Fripturi si Gratar
 
  Retete din Peste
 
  Retete de Salate
 
  Retete de Paine
 
  Desert si Prajituri
 
  Retete Bauturi
 
  Retete pentru copii  
 
  Retete vegetariene
 
  Retete dietetice
 
  Preparate din carne
 
  Retete romanesti
 
  Retete internationale
 
  Pizza si Paste
 
  Retete Bufet Suedez
 
Retete pentru incepatori
 
Ghidul Legumelor
 
  Meniuri de Sarbatori
 
  Meniu de Florii
 
  Retete de Pasti
 
  Retete de Craciun
 
  Meniu de Revelion
 
  Retete de Halloween
 
 
 
Piftie Traditionala de Porc > 07 iulie 2012

Reteta tiparibila de Piftie Traditionala de Porc

Timp de preparare: pregatire: 30 minute, fiert carnea: 3 ore, inchegare: 12 ore.
Ingrediente: picioarele si toate partile gelatinoase de la porc, 1/2 kg de carne macra de porc, vita sau pasare, 2 capatani de usturoi, 2 lingurite de sare, apa.
Ustensile de Bucatarie: strecuratoare, spumiera
Electrocasnice: aragaz, frigider

retete traditionale romanesti piftie ingrediente

Puneti la fiert pe aragaz bucatile gelatinoase de porc, impreuna cu 1 lingurita de sare. Este foarte important ca acestea sa fiarba foarte bine, altfel piftia nu se va inchega. Peste o ora si jumatate adaugati si restul de carne, care fierbe mai repede si le mai lasati pe aragaz inca o ora si jumatate sau pana cand vedeti ca toata carnea se desprinde cu usurinta de pe oase, iar cantitatea de apa s-a injumatatit. Dupa ce a fiert, lasati sa se raceasca si dezosati carnea. Puteti sa dati deoparte si bucatile de grasime sau cartilagii, daca nu va plac, sau daca doriti o reteta mai dietetica.

retete traditionale romanesti piftie carne dezosata

Curatati si pisati usturoiul si il adaugati in zeama de la carne, pe care o si potriviti de sare, dupa gust.

retete traditionale romanesti piftie usturoi

Lasati zeama sa se raceasca, vanturand-o din cand in cand cu o spumiera, dupa care o treceti prin strecuratoare in farfuriile in care doriti sa inchegati piftia. Usturoiul se strecoara, deoarece daca ramane in piftie, ii va schimba culoarea si gustul.

retete traditionale romanesti piftie strecurat

Peste zeama adaugati carnea desfacuta bucati si lasati piftia la inchegat in frigider sau intr-un loc cat mai racoros, fara insa a ingheta.Atentie: nu tineti piftia in congelator!

retete traditionale romanesti piftie farfurie

Peste 12 ore la frigider este inchegata, fara a folosi supliment de gelatina sau alte adaosuri artificiale. Secretul este sa fiarba suficient pe aragaz, pentru ca gelatina naturala din bucatile gelatinoase sa ajute la inchegare.
In unele zone ale tarii se serveste ca aperitiv, iar in altele ca felul principal, cu paine sau mamaliga.

retete traditionale romanesti piftie gata

Pofta Mare!

Sugestii de imbunatatire a acestei retete:

Pentru ornat, puteti folosi si morcov fiert taiat rondele si ou fiert tot taiat rondele. Arata mult mai frumos si mai gustos.

Eu as adauga un picior afumat... ii da un gust deosebit.

In boluri potrivite se pune carne apoi se pune zeama se lasa pentru inchegare cca 12 ore.
Raspuns: Aceste etape se afla ilustrate in pagina urmatoare, care poate fi accesata cu ajutorul linkului de deasupra casetei pentru sugestii.

Felicitari, ca la mama acasa:)

Eu prefer si obisnuiesc sa adaug la fiert odata cu carnea si foarte multe radacinoase de legume, care se scot odata cu carnea la sfarsit. Legume ca: morcov, telina, pastirnac, o ceapa etc.





Retete Culinare cu Poze    Retete de Craciun