Reteta ilustrata de Cozonac de Casa

Timp de preparare: pregatit aluatul si framantat:1 ora, crescut aluatul: 1 ora si jumatate sau 2 ore, pregatire umplutura si pus in tava: 1 ora, la cuptor: 1 ora.
Ingrediente pentru 4 cozonaci: 2 kg faina, 50 g drojdie, 13 galbenusuri,1,1 kg zahar, 6 pliculete de vanilie, 1,5l de lapte, 2 pachete de unt, coaja de la 2 lamai, 50 g cacao, 300 g rahat, 200 g stafide, 14 linguri de ulei.
Ustensile de bucatarie: sucitor de coca
Electrocasnice: mixer sau robot de bucatarie, aragaz sau plita de gatit si cuptor.
Preparare:
1. Mai intai pregatiti drojdia astfel: amestecati cu o furculita 200 ml de lapte caldut cu drojdia si 3-4 linguri de faina si lasati sa dospeasca.
2.Intre timp, amestecati la mixer 12 galbenusuri cu 700 g zahar si cojile rase de la 2 lamai si 6 plicuri de zahar vanilat.
3.Dupa aceea, intr-un vas mare (eu am folosit tava de la aragaz) amestecati 2 kg faina, drojdia crescuta si compozitia de oua cu zahar.
4.Incalziti 850 ml de lapte si 14 linguri de ulei (aveti grija sa nu fie fierbinti, doar caldute) si puneti-le la indemana, apoi incepeti sa framantati: nu va grabiti, caci framantatul este secretul daca doriti sa va iasa un cozonac frumos si pufos. Adaugati din cand in cand cate putin lapte, ulei si untul topit si continuati sa framantati.
5.Dupa ce l-ati framantat bine (cam 40 de minute), lasati aluatul la crescut si va odihniti putin. Aveti grija sa stea la caldura si mai ales sa nu raciti camera brusc, pentru ca nu va mai creste cum trebuie.In general, este suficient sa stea la caldura cam o ora si jumatate sau doua ore, pana cand devine pufos si moale.
6.Impartiti aluatul in 8 parti egale si intindeti fiecare parte cu sucitorul de coca, pana cand obtineti o foaie de aluat de grosime potrivita, pe care o umpleti cu bunatati: crema de cacao obtinuta din 400 g zahar, 50 g cacao, 150 ml lapte, iar peste crema puneti rahatul taiat bucatele mici si stafidele.Rulati foia de aluat, impletiti cate doua astfel de foi umplute si le puneti in tava.
7.Mai lasati cozonacii la crescut in tava inca aproximativ 40 de minute, dupa care ii ungeti cu un ou batut si ii dati la cuptor cam 50-60 de minute sau pana se rumenesc.Puteti proba daca sunt facuti in interior, intepandu-i cu un cutit si, daca nu ramane aluat pe cutit, inseamna ca sunt gata. Sfatul bucatarului: nu deschideti usa cuptorului, pentru ca, daca se racesc, nu vor mai fi la fel de fragezi si pufosi.
8.Ii scoateti din cuptor (aveti grija sa fie cald in bucatarie) si ii rasturnati cu grija din tavi. Este o reteta de cozonac delicioasa potrivita ca desert la meniurile de sarbatori si nu numai.
Pofta Mare!

 

Retete Culinare cu Poze    Retete Desert