Reteta tiparibila de Paine de Casa
Timp de preparare: pregatire: 45 minute, crescut aluatul:1 ora si jumatate, la cuptor: 1 ora.
Electrocasnice: cuptor de aragaz
Ustensile de Bucatarie: sucitor de aluat, tavi pentru paine
Ingrediente pentru 3 paini: 1,4 kg de faina, 50 g drojdie, 1 lingurita de sare, 1 ligura de ulei pentru aluat si
2 liguri de ulei pentru uns tavile, 1 ligurita de zahar, 700 ml apa calduta (nu fierbinte!).
Amestecati faina, drojdia, sarea si 1 ligura de ulei, adaugand din cand in cand cate putina apa.
Framantati bine aluatul, cam 30 de minute, dupa care il lasati sa creasca intr-un loc calduros.
Dupa ce a crescut aluatul, il impartiti in 3 si intindeti fiecare bucata
cu sucitorul, pana obtineti o foaie de grosime medie.Pe suprafata pe care lucrati intindeti
putin ulei ca sa nu se lipeasca aluatul.
Rulati fiecare foaie de aluat pe dimensiunile tavii, o asezati in tava si apoi crestati
painea cu un cutit pentru a evita ruperea ei atunci cand creste si se coace.
Lasati painea in tava inca aproximativ 15 minute, ca sa mai creasca. Intre timp
incalziti cuptorul la pozitia 3.
Pregatiti intr-o cescuta un sirop de apa cu 1 lingurita de zahar, amestecati pana se
dizolva zaharul si apoi ungeti painile. Va da un gust bun si painile se vor rumeni mai frumos.
Dati painea la cuptor (pozitia 3-4) aproximativ 45 de minute -1 ora sau pana se rumeneste
Nimic nu se compara cu mirosul de paine prospata si calda.
Idei de imbunatatire a acestei retete:
E foarte buna reteta de paine.
300g de cartofi fierti in coaja dati prin masina de tocat si amestecati bine cu aluatul :)
Arata ff bine aluatul!
Drojdia este proaspata, sau uscata, daca uscata cita folosesc?
Raspuns: In general, la 500 g de faina se folosesc aproximativ 20-25 g drojdie proaspata sau uscata. Sau conform
instructiunilor producatorului scrise pe ambalaj.
Retete Culinare cu Poze
Retete de Paine
|