Retete culinare
 
  Termeni si Conditii
 
  Retete de Slabit
 
  Retete Culinare
 
  Retete de post
 
  Retete Aperitive
 
  Supe si Ciorbe
 
  Mancare Gatita
 
  Retete Garnituri
 
  Fripturi si Gratar
 
  Retete din Peste
 
  Retete de Salate
 
  Retete de Paine
 
  Desert si Prajituri
 
  Retete Bauturi
 
  Retete pentru copii  
 
  Retete vegetariene
 
  Retete dietetice
 
  Preparate din carne
 
  Retete romanesti
 
  Retete internationale
 
  Pizza si Paste
 
  Retete Bufet Suedez
 
Retete pentru incepatori
 
Ghidul Legumelor
 
  Meniuri de Sarbatori
 
  Meniu de Florii
 
  Retete de Pasti
 
  Retete de Craciun
 
  Meniu de Revelion
 
  Retete de Halloween
 
 
 
Reteta de Leber de Casa > 07 iulie 2012

Reteta tiparibila de Leber de Casa

Timp de preparare: 3 ore.
Ingrediente: 1 ficat de porc, 1-2 spline de porc, 1-2 plamani, 1 ou, 1 capatana de usturoi, 2 linguri de sare, 1 lingurita de piper macinat, 2 foi de dafin, piper boabe,1/2 pahar de vin, mate groase de porc.
Ustensile de bucatarie: ac si ata rezistenta.
Electrocasnice: aragaz; robot de bucatarie sau tocator prevazut cu palnie speciala pentru umplut mate
Mai intai se fierb pe aragaz, la foc potrivit, ficatul, splina si plamanii, adunand din cand in cand spuma de grasime cu o spumiera. Spumiera este printre ustensilele de bucatarie cele mai folositoare.

retete culinare leber

Se trec maruntaiele fierte prin tocator sau robotul de bucatarie.

retete culinare leber

Peste acestea se pun: oul, sarea, piperul, usturoiul si o ceasca din zeama in care au fiert maruntaiele pentru toba, daca ati facut si toba, sau apa simpla. Sfatul bucatarului: zeama in care a fiert ficatul se arunca.

retete culinare leber

Se amesteca foarte bine toate ingredientele.

retete culinare leber

Folosind robotul de bucatarie sau tocatorul prevazut cu palnia speciala, umpleti matele pregatite pentru leber (spalate cu apa si otet pentru a indeparta mirosul neplacut si pentru a le albi). Daca aveti timp inainte de Craciun, mergeti prin magazinele de electrocasnice si veti gasi diverse ustensile de gatit care sa va faca munca in bucatarie mai usoara. Astfel, va veti si face un cadou de Sarbatori.

retete culinare leber

Dupa ce ati umplut matele, turnati cu o cescuta din zeama in care au fiert pe aragaz maruntaiele pentru toba sau apa, dupa care legati capetele fiecarui mat cu ata.

retete culinare leber

Intr-o oala suficient de mare, puneti o farfurie (ca sa nu se lipeasca leberul). Daca aveti o oala de Teflon suficient de mare, o puteti folosi pe aceea, deoarece nu va permite lipirea.

retete culinare leber

Puneti matele umplute in oala, peste farfurie sau direct in oala de Teflon.

retete culinare leber

Turnati zeama in care au fiert maruntaiele de porc suficient cat sa acoperiti leberul si puneti la fiert pe aragaz, impreuna cu 2 foi de dafin, piper boabe si jumatate de pahar de vin alb sau rosu. In general, vinul rosu poate sa dea o culoare mai inchisa leberului.Vinul degreseaza compozitia. Dam aragazul la foc potrivit si lasam leberul la fiert.

retete culinare leber

Din cand in cand, intepati fiecare leber cu un ac subtire, pentru a evita spargerea matului in timp ce fierbe pe aragaz.

retete culinare leber

Cand a fiert, scoateti usor leberul, cu o spumiera mare, ca sa nu il spargeti si il puneti la scurs sub o greutate (eventual cateva borcane de zacusca). Il tineti asa aproximativ 24 de ore.

retete culinare leber

Se serveste rece, ca aperitiv cu mustar, alaturi de celelalte retete traditionale de Craciun. Leberul se pastreaza cel mai bine la frigider, intr-un vas acoperit.

retete culinare leber

Pofta mare!

Sugestii de imbunatatire a acestei retete:

Eu pun si putina grasime, tot de porc.

Pentru un preparat adevarat se foloseste ficat de porc proaspat, ceapa, slanina de porc si mate de porc. Se taie ficatul si slanina in bucati mai mici si se calesc odata cu ceapa la foc potrivit; cand s-a patruns ficatul si s-a topit si o buna parte din slanina, se potriveste gustul cu sare, piper, boia iute si dulce, un varf de cutit de scortisoara si o frunza de dafin, care se scoate dupa cateva clocote. Toata aceasta prajeala se pune in blender sau se da prin masina de tocat si se umple matele de porc; intr-o cratita se pune apa cu sare, dafin si o lingura de otet; cand e aproape sa dea in fiert se pune leberul si se fierbe 10 minute, apoi se scoate pe o tava si se da la rece; pofta buna, caci este ceva cu adevarat bun; se poate pune compozitia de leber intr-un castron si se orneaza cu gogosar rosu si fasii de masline verzi, si astfel scapati de o munca in plus adica de umplerea matelor si fierbere; oricum matele nu se consuma; aceeasi compozitie poate fi facuta cu ficatei de pui si este foarte savuroasa.





Retete Culinare cu Poze    Retete de Craciun