Reteta ilustrata de de Must Alb

Ingrediente:struguri (randamentul este de aprox. 70%).
Ustensile: teasc, palnie, zdrobitor (pentru cantitati foarte mari).
Preparare:
1.Dupa ce v-ati procurat teascul si strugurii, va puteti apuca de treaba. Mai intai strugurii trebuie zdrobiti, fie la zdrobitor, daca aveti o cantitate mare de struguri, fie cu un batator de carne, asezand strugurii pe un fund de lemn intr-o cratita foarte larga. Strugurii trebuie lasati cam 12 ore dupa ce au fost zdrobiti inainte de a fi trecuti prin teasc.
2.Este bine ca, inainte de folosire, sa tineti teascul sub jet de apa fierbinte cateva minute, astfel incat lemnul sa nu se imbibe cu must atunci cand il vom folosi.
3.In prima faza, vom turna strugurii zdrobiti in teasc, unde se va separa sucul de ciorchini si coji. In aceasta etapa, strugurii dau randamentul cel mai mare, si obtinem cantitatea cea mai mare de must, pe care il turnam cu o palnie in sticle sau bidoane, fara a le umple complet, ca sa aiba loc sa inceapa fermentarea.
4.Treptat, teascul se umple de ciorchini si coji, dar nu cumva sa va inchipuiti ca asta a fost tot ce puteti obtine de la struguri! Esenta cea mai buna a mustului abia urmeaza a fi obtinuta.
5. Pregatim teascul pentru adevarata sa menire: punem cele doua bucati de lemne ce formeaza ca un capac deasupra strugurilor, iar peste acestea, celelalte lemne care sa inalte surubul.
6. Invartim cu voinicie la teasc pentru a stoarce complet strugurii. Atunci cand nu mai curge must, putem scoate "bostina" (adica ciorchinii si cojile acum stoarse), o "ravasim" putin si o dam din nou la teasc. Observam ca mustul obtinut acum are o culoare mai limpede, iar gustul este mai fin.
7.Daca dorim sa incetimin fermentarea mustului pentru cateva saptamani, il tinem la frigider, lasandu-i loc sa "rasufle" prin dop. Dar daca dorim sa il pastram pentru cateva luni, sunt mai multe metode. Cea mai simpla este pastrarea mustului in congelator, iar atunci cand il descongelam, este la fel de dulce. Daca nu avem loc in congelator, il putem fierbe si apoi il tinem in frigider in sticle. O alta metoda este adaugarea unei aspirine (atentie, aspirina simpla, nu tamponata!) la fiecare litru de must si aceasta va opri fermentarea.
Desigur, daca dorim sa-l facem "tulburel", il lasam sa fermenteze, avand grija sa nu inchidem ermetic vasul si il servim cu pastrama de oaie peste cateva saptamani.
Prepararea mustului este o activitate traditionala pe care cu totii o asteptam cu placere in fiecare toamna!
Noroc!

 

Retete Culinare cu Poze    Retete Bauturi