Retete culinare
 
  Termeni si Conditii
 
  Retete de Slabit
 
  Retete Culinare
 
  Retete de post
 
  Retete Aperitive
 
  Supe si Ciorbe
 
  Mancare Gatita
 
  Retete Garnituri
 
  Fripturi si Gratar
 
  Retete din Peste
 
  Retete de Salate
 
  Retete de Paine
 
  Desert si Prajituri
 
  Retete Bauturi
 
  Retete pentru copii  
 
  Retete vegetariene
 
  Retete dietetice
 
  Preparate din carne
 
  Retete romanesti
 
  Retete internationale
 
  Pizza si Paste
 
  Retete Bufet Suedez
 
Retete pentru incepatori
 
Ghidul Legumelor
 
  Meniuri de Sarbatori
 
  Meniu de Florii
 
  Retete de Pasti
 
  Retete de Craciun
 
  Meniu de Revelion
 
  Retete de Halloween
 
 
 
Reteta de Must Alb > 07 iulie 2012

Reteta tiparibila de Must Alb

Ingrediente: struguri (randamentul este de aprox. 70%).
Ustensile: teasc, palnie, zdrobitor (pentru cantitati foarte mari).
Preparare: Dupa ce v-ati procurat teascul si strugurii, va puteti apuca de treaba. Mai intai strugurii trebuie zdrobiti, fie la zdrobitor, daca aveti o cantitate mare de struguri, fie cu un batator de carne, asezand strugurii pe un fund de lemn intr-o cratita foarte larga. Strugurii trebuie lasati cam 12 ore dupa ce au fost zdrobiti inainte de a fi trecuti prin teasc.

Iata teascul: este un model ce poate fi folosit chiar si in apartament si se gaseste in supermarket-urile de unelte.

cum arata teascul

Este bine ca, inainte de folosire, sa tineti teascul sub jet de apa fierbinte cateva minute, astfel incat lemnul sa nu se imbibe cu must atunci cand il vom folosi.

se spala teascul cu apa fierbinte

In prima faza, nu vom folosi accesoriile de la teasc,

piesele teascului

ci doar vom turna strugurii zdrobiti in teasc, unde se va separa sucul de ciorchini si coji.

se umple teascul cu struguri zdrobiti

In aceasta etapa, strugurii dau randamentul cel mai mare, si obtinem cantitatea cea mai mare de must, pe care il turnam cu o palnie in sticle sau bidoane, fara a le umple complet, ca sa aiba loc sa inceapa fermentarea.

Putem sa gustam din licoarea lui Bachus!

must in pahar

Intre timp, teascul se umple de ciorchini si coji, dar nu cumva sa va inchipuiti ca asta a fost tot ce puteti obtine de la struguri! Esenta cea mai buna a mustului abia urmeaza a fi obtinuta.

teascul este plin

Pregatim teascul pentru adevarata sa menire: punem cele doua bucati de lemne ce formeaza ca un capac deasupra strugurilor, iar peste acestea, celelalte lemne care sa inalte surubul.

se pregateste teascul pentru stors

Invartim cu voinicie la teasc pentru a stoarce complet strugurii. Atunci cand nu mai curge must, putem scoate "bostina" (adica ciorchinii si cojile acum stoarse), o "ravasim" putin si o dam din nou la teasc.

Observam ca mustul obtinut acum are o culoare mai limpede, iar gustul este mai fin.

teascul este plin

Daca dorim sa incetimin fermentarea mustului pentru cateva saptamani, il tinem la frigider, lasandu-i loc sa "rasufle" prin dop. Dar daca dorim sa il pastram pentru cateva luni, sunt mai multe metode. Cea mai simpla este pastrarea mustului in congelator, iar atunci cand il descongelam, este la fel de dulce. Daca nu avem loc in congelator, il putem fierbe si apoi il tinem in frigider in sticle. O alta metoda este adaugarea unei aspirine (atentie, aspirina simpla, nu tamponata!) la fiecare litru de must si aceasta va opri fermentarea.
Desigur, daca dorim sa-l facem "tulburel", il lasam sa fermenteze, avand grija sa nu inchidem ermetic vasul si il servim cu pastrama de oaie peste cateva saptamani.
Prepararea mustului este o activitate traditionala pe care cu totii o asteptam cu placere in fiecare toamna!

se pregateste teascul pentru stors

Va propunem si reteta de must rosu de casa .
Noroc!





Retete Culinare cu Poze    Retete Bauturi