Retete culinare
 
  Termeni si Conditii
 
  Retete de Slabit
 
  Retete Culinare
 
  Retete de post
 
  Retete Aperitive
 
  Supe si Ciorbe
 
  Mancare Gatita
 
  Retete Garnituri
 
  Fripturi si Gratar
 
  Retete din Peste
 
  Retete de Salate
 
  Retete de Paine
 
  Desert si Prajituri
 
  Retete Bauturi
 
  Retete pentru copii  
 
  Retete vegetariene
 
  Retete dietetice
 
  Preparate din carne
 
  Retete romanesti
 
  Retete internationale
 
  Pizza si Paste
 
  Retete Bufet Suedez
 
Retete pentru incepatori
 
Ghidul Legumelor
 
  Meniuri de Sarbatori
 
  Meniu de Florii
 
  Retete de Pasti
 
  Retete de Craciun
 
  Meniu de Revelion
 
  Retete de Halloween
 
 
 
Reteta de Lasagna la Cuptor > 07 iulie 2012

Reteta tiparibila de Lasagna la Cuptor

Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:200 g aluat in foi subtiri, special pentru lasagna sau aluat de taitei preparat in casa, 3 linguri de ulei de masline, 30 g unt sau margarina, 200 g carne tocata de vita, 1 ceapa, 3-4 catei de usturoi, 1/2 lingurita de sare, 1/2 lingurita de piper, 1/2 lingurita de oregano, 1/2 lingurita de maghiran, 1 foaie de dafin maruntita, 1/2 lingurita de busuioc, 250 ml de suc de rosii, 300 g cascaval, 200 ml smantana
Electrocasnice: aragaz, cuptor, robot de bucatarie pentru tocat carnea.
Ustensile de Bucatarie: tava de cuptor, spumiera
Daca va place mancarea italieneasca si doriti sa incercati o reteta clasica in propria bucatarie, va propunem una dintre cele mai delicioase retete italienesti: lasagna la cuptor. Exista mai multe variante ale celebrei retete de lasagna, in diverse regiuni ale Italiei, in functie de ingredientele folosite. In cele ce urmeaza, gasiti o reteta ce se poate prepara cu ingrediente obisnuite, care se gasesc si la noi. Sa incepem!
Mai intai tocam ceapa si usturoiul marunt si le calim 4-5 minute in uleiul de masline incins, pana cand ceapa devine translucida.

Calim ceapa pentru lasagna

Separat, tocam carnea de vita la tocator sau la robotul de bucatarie si o adaugam peste ceapa si usturoi, in uleiul incins. Adaugam condimentele: sarea, piperul, oregano, maghiranul si foaia de dafin maruntita, si amestecam bine.

Adaugam condimentele de lasagna

Lasam carnea sa se prajeasca putin si adaugam 150 ml din sucul de rosii, apoi jumatate (100 ml) din smantana. Amestecam compozitia si o lasam pe aragaz, la scazut.

Pregatim compozitia de lasagna

Intre timp, putem incepe prepararea sosului de lasagna. Intr-un castron, amestecam restul de sos de rosii, restul de smantana si jumatate din cascaval, dat pe razatoare.

Preparam sosul de lasagna

Pregatim tava de cuptor si o ungem cu unt sau margarina.

Ungem tava cu unt

Asezam o foaie de aluat, pe care o ungem, de asemenea, cu unt, pentru a o fragezi. In comert se gasesc foi speciale pentru lasagna, nu trebuie decat sa cautati la raionul specializat in supermarketul unde va faceti cumparaturile. In lipsa acestora, folositi aluat de taitei sau chiar aluat de placinta, intins bine in foi subtiri.

Pregatim foile de lasagna

Peste foaia de placinta punem compozitia de carne tocata, dupa ce o lasam putin sa se raceasca si, daca este necesar, o scurgem de ulei.

Adagam compozitia de lasagna in tava

O parte din cascavalul ramas va fi taiat bucati ceva mai mari si va fi asezat peste carne.

Adaugam cascavalul in tava de cuptor

Acoperim compozitia cu inca o foaie de aluat de lasagna.

Acoperim compozitia cu inca o foaie de aluat de lasagna

La urma, adaugam sosul de lasagna pe care l-am pregatit din sucul de rosii, smantana si cascaval ras.

Turnam sosul de lasagna in tava

Mai adaugam restul de cascaval ras si dam lasagna la cuptor. Pana se face lasagna, ne interesam de originile acestei retete si aflam ca denumirea acestui fel de mancare de origine italiana vine, de fapt, din greceste si se referea la vasul de gatit. Romanii au preluat termenul, iar in latina "lasanum" avea tot sensul de vas de gatit. Italienii de astazi folosesc termenul la plural - "lasagne", referindu-se atat la vas, cat si la mancarea propriu-zisa. Denumirea internationala consacrata a retetei este, insa "lasagna".

Presaram cascavalul ras deasupra

Pe masura ce lasagna se rumeneste la cuptor, cascavalul se va topi, iar aroma din bucatarie va fi plina de savoare.

Dam lasagna la cuptor

Cand lasagna este gata rumenita, adaugam busuiocul, ce va spori aroma acestui fel de mancare delicios.

Presaram busuiocul peste lasagna

Taiem lasagna bucati potrivite si o servim calda, pe un platou sau o farfurie termorezistenta. "Lasagna al forno", denumirea pe care o veti gasi in unele restaurante, inseamna "lasagna la cuptor" si se serveste direct in vasul in care a fost tinuta in cuptor.

Lasagna se serveste calda

Orice varianta de prezentare veti alege, sunt sigura ca veti savura cu mare placere aromele pline si imbietoare ale acestei retete de lasagna.

Lasagna este gata





Retete Culinare cu Poze    Retete Internationale