Retete culinare turte
 
  Termeni si Conditii
 
  Retete de Slabit
 
  Retete Culinare
 
  Retete de post
 
  Retete Aperitive
 
  Supe si Ciorbe
 
  Mancare Gatita
 
  Retete Garnituri
 
  Fripturi si Gratar
 
  Retete din Peste
 
  Retete de Salate
 
  Retete de Paine
 
  Desert si Prajituri
 
  Retete Bauturi
 
  Retete pentru copii  
 
  Retete vegetariene
 
  Retete dietetice
 
  Preparate din carne
 
  Retete romanesti
 
  Retete internationale
 
  Pizza si Paste
 
  Retete Bufet Suedez
 
Retete pentru incepatori
 
Ghidul Legumelor
 
  Meniuri de Sarbatori
 
  Meniu de Florii
 
  Retete de Pasti
 
  Retete de Craciun
 
  Meniu de Revelion
 
  Retete de Halloween
 
 
 
Batoane cu Ceapa > 06 iulie 2012

Reteta tiparibila de Batoane cu Ceapa

Timp de preparare: pregatire si framantat: 30 minute, crescut aluatul:1 ora si jumatate, la cuptor:45 minute.
Ingrediente: 1 kg de faina, 30 g drojdie, 2 cepe, 1 lingurita de sare fina, 1 ligura de ulei, 500 ml apa calduta (nu fierbinte!), o lingurita de sare gunjoasa.
Ustensile de Bucatarie: sucitor de intins aluatul, tavi de paine pentru cuptorul de aragaz, tigaie
Electrocasnice: aragaz, cuptor
Preparare:
Ca sa facem aluatul pentru batoanele cu ceapa, amestecam faina, drojdia, sarea fina si 1 lingura de ulei, adaugand din cand in cand cate putina apa calduta (nu fierbinte, dar nici rece) pana cand aluatul "se leaga".

Cum se face aluatul pentru batoanele cu ceapa

Dupa care il luam la framantat pe o suprafata curata presarata cu faina. Framantam bine aluatul, cam 30 de minute, presarand din cand in cand faina ca sa nu se lipeasca, pana cand devine neted si elastic.

Apoi lasam aluatul sa creasca intr-un vas presarat cu faina la caldura in bucatarie pana cand devine pufos si isi dubleaza volumul.

Aluat de batoane cu ceapa la crescut

Intre timp, calim ceapa taiata fideluta subtire cateva minute, pana devine translucida si apoi o scurgem de ulei.

Cum se caleste ceapa taiata fideluta

Dupa ce aluatul a crescut, il luam iar la framantat timp de 5-10 minute. Rupem din el cate o bucata cam cat o portocala si o intindem cu sucitorul de coca pana obtinem o foaie de aluat de maxim 1 cm grosime. Taiem foaia de aluat in doua...

Aluatul pentru batoane se intinde si se taie

...si umplem fiecare parte cu ceapa calita, dupa care impletim cele doua bucati, formand un baton, pe care il asezam pe tava de cuptor unsa cu ulei, iar deasupra mai presaram cateva felii de ceapa calita.

Repetam pentru tot aluatul si, la sfarsit, presaram sare grunjoasa pe batoane si le dam la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.

Pe batoanele cu ceapa se presara sare

Ceapa calita si coapta la cuptor devine dulce si crocanta, iar sarea grunjoasa ne aminteste de traditia romaneasca de a intampina oaspetii cu paine si sare.

Batoane cu ceapa gata

Batoanele cu ceapa pot inlocui painea la masa si vor avea mare succes, deoarece sunt foarte gustoase si potrivite pentru orice meniu.

Batoane cu ceapa gata rupte

Pofta Mare!





Retete Culinare cu Poze    Retete de Paine