Reteta ilustrata de Must Rosu de Casa

Ingrediente: struguri (randamentul este de aprox. 70%).
Ustensile: teasc, palnie, bidon cu dop special pentru fermentare, furtun din plastic.
Preparare:
1. Mai intai zdrobim strugurii. Pentru cantitati mari, avem nevoie de un zdrobitor. Dar noi ne propunem sa va prezentam cum puteti prepara must de casa in bucatarie... asa ca putem improviza un zdrobitor folosind o creanga uscata, ramificata, cu care zdrobim strugurii intr-un bidon de plastic cu deschidere mai larga.
2. Dupa zdrobire, strugurii rosii pot fi lasati sa fermenteze cateva ore, mai ales daca dorim sa obtinem o culoare mai intensa a mustului, respectiv a vinului.
3. Inainte de folosire, este indicat sa tinem teascul sub jet de apa fierbinte timp de cateva minute. Astfel, nu se va imbiba de must si va fi mai usor de curatat la sfarsit. Apoi incepem sa umplem teascul cu struguri zdrobiti. La inceput, cantitatea de must obtinuta va fi foarte mare. Este bine sa avem la indemana bidoane suficiente in care sa turnam mustul, dar fara sa le umplem, pentru ca fermentarea va incepe imediat. Acum mustul este dulce ca un sirop. Va propunem cateva metode de pastrare a mustului.
4. Cand teascul se umple de ciorchini si coji de struguri, presiunea in teasc va trebui crescuta. Acum folosim toate accesoriile teascului pentru a obtine toata esenta din struguri.
5. Dupa ce pastram cantitatea de must dorita, restul poate fi lasat la fermentare pentru a se transforma in vin. Asa cum spuneam, nu umplem bidoanele complet, deoarece riscam ca, prin fermentare, mustul sa curga din acestea. Dar nu trebuie nici lasate descoperite, pentru ca oxideaza. In piata gasim dopuri speciale, cu furtun pentru fermentarea vinului. Capatul furtunului se introduce intr-o sticla cu apa, in care va bolborosi, pentru a nu permite patrunderea oxigenului la vin. Dupa ce fierbe, vinul trebuie tras in sticle si depozitat la temperatura constanta. Pentru un vin mai dulce, se poate adauga si zahar, dupa preferinte.
6. In frigider, daca nu avem cantitati prea mari, vinul poate rezista chiar si mai mult de un an, capatand in timp o limpezime si un gust mai rafinat. Este excelent cu o pastrama de oaie, alaturi de retetele de Craciun sau la meniul de Revelion, pentru a ne impresiona invitatii cu un vin de casa natural, ce va fi cu siguranta foarte apreciat.
7. Va propunem si reteta de must alb de casa.

 

Retete Culinare cu Poze    Retete Bauturi