Retete culinare
 
  Termeni si Conditii
 
  Retete de Slabit
 
  Retete Culinare
 
  Retete de post
 
  Retete Aperitive
 
  Supe si Ciorbe
 
  Mancare Gatita
 
  Retete Garnituri
 
  Fripturi si Gratar
 
  Retete din Peste
 
  Retete de Salate
 
  Retete de Paine
 
  Desert si Prajituri
 
  Retete Bauturi
 
  Retete pentru copii  
 
  Retete vegetariene
 
  Retete dietetice
 
  Preparate din carne
 
  Retete romanesti
 
  Retete internationale
 
  Pizza si Paste
 
  Retete Bufet Suedez
 
Retete pentru incepatori
 
Ghidul Legumelor
 
  Meniuri de Sarbatori
 
  Meniu de Florii
 
  Retete de Pasti
 
  Retete de Craciun
 
  Meniu de Revelion
 
  Retete de Halloween
 
 
 
Must Rosu de Casa > 07 iulie 2012

Reteta tiparibila de Must Rosu de Casa

Ingrediente: struguri (randamentul este de aprox. 70%).
Ustensile: teasc, palnie, bidon cu dop special pentru fermentare, furtun din plastic.
Preparare:
Mai intai zdrobim strugurii. Pentru cantitati mari, avem nevoie de un zdrobitor. Dar noi ne propunem sa va prezentam cum puteti prepara must de casa in bucatarie... asa ca putem improviza un zdrobitor folosind o creanga uscata, ramificata, cu care zdrobim strugurii intr-un bidon de plastic cu deschidere mai larga.

Cum zdrobim strugurii

Dupa zdrobire, strugurii rosii pot fi lasati sa fermenteze cateva ore, mai ales daca dorim sa obtinem o culoare mai intensa a mustului, respectiv a vinului.

Fermentarea strugurilor zdrobiti

Iata teascul. Inainte de folosire, este indicat sa il tinem sub jet de apa fierbinte timp de cateva minute. Astfel, nu se va imbiba de must si va fi mai usor de curatat la sfarsit. Apoi incepem sa umplem teascul cu struguri zdrobiti. La inceput, cantitatea de must obtinuta va fi foarte mare. Este bine sa avem la indemana bidoane suficiente in care sa turnam mustul, dar fara sa le umplem, pentru ca fermentarea va incepe imediat. Acum mustul este dulce ca un sirop. Va propunem cateva metode de pastrare a mustului .

Dam strugurii la teasc

Cand teascul se umple de ciorchini si coji de struguri, presiunea in teasc va trebui crescuta. Acum folosim toate accesoriile teascului pentru a obtine toata esenta din struguri.

Cum se foloseste teascul

Dupa ce pastram cantitatea de must dorita, restul poate fi lasat la fermentare pentru a se transforma in vin. Asa cum spuneam, nu umplem bidoanele complet, deoarece riscam ca, prin fermentare, mustul sa curga din acestea. Dar nu trebuie nici lasate descoperite, pentru ca oxideaza. In piata gasim dopuri speciale, cu furtun pentru fermentarea vinului, asa cum se poate vedea si in imaginea urmatoare. Capatul furtunului se introduce intr-o sticla cu apa, in care va bolborosi, pentru a nu permite patrunderea oxigenului la vin. Dupa ce fierbe, vinul trebuie tras in sticle si depozitat la temperatura constanta. Pentru un vin mai dulce, se poate adauga si zahar, dupa preferinte.

Fermentarea vinului

In frigider, daca nu avem cantitati prea mari, poate rezista chiar si mai mult de un an, capatand in timp o limpezime si un gust mai rafinat. Este excelent cu o pastrama de oaie, alaturi de retetele de Craciun sau la meniul de Revelion, pentru a ne impresiona invitatii cu un vin de casa natural, ce va fi cu siguranta foarte apreciat.

Un pahar de vin rosu de casa

Va propunem si reteta de must alb de casa.





Retete Culinare cu Poze    Retete Bauturi